Världens största vulkan
Världens största vulkan är hittad i Stilla havet, cirka 160 mil utanför Japans kust på ett djup av 2 000 meter. Vulkanen har en total yta på 300 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar hela Brittiska öarnas yta. Eftersom man nyligen har hittat denna vulkan, som fått namnet Tamu Massif, så har man än så länge inte så mycket information om denna vulkan. Med en yta på 300 000 kvadratkilometer uppskattas att vulkanen Tamu Massif är en av de största vulkanerna i vårt solsystem. Den idag näst största vulkanen finner man på Hawaii, Mauna Loa, som har en yta på cirka 5 000 kvadratkilometer.
Det finns dock ett flertal så kallade supervulkaner runt om i världen och den mest kända, och aktiva, är Yellowstone i USA som alla forskare är överens om kommer att få ett utbrott i framtiden. När det kommer att ske går dock inte att förutsäga, det kan komma om några år, 100-tals år eller om tusentals år. Senast en supervulkan hade ett utbrott var 74 000 år sedan, vilket innebär att supervulkaner inte har utbrott speciellt ofta. Det beror säkerligen på att de har en större lagringskapacitet än mindre vulkaner, som exempelvis de vulkaner som finns på Island. Dock har magmamängden i vulkanen Yellowstone i USA börjat stiga, vilket tyder på att ett utbrott kommer att ske.
Forskarna anser att om vulkanen Yellowstone får ett utbrott kommer det leda till att södra Kanada och en tredjedel av USA kommer att vara obeboeligt. Miljoner människor kommer att dö och det kommer att uppstå en vulkanvinter, vilket innebär att askan från vulkanen kommer att skymma solen under många år framåt.